Vietnamské PHO
Na Phočko, který je silný jak noha od kulečníku budeme potřebovat:
- Hovězí kosti na polévku
- hovězí maso libové (zadní, svíčková, ale může posloužit i balené Carpaccio)
- zázvor
- cibule
- Kardamom (ne ten malý zelený, ale hnědé větší bobule)
- badyán
- koriandr kuličky
- palmový cukr
- rybí omáčka
- červená cibule
- koriandr
- mungo klíčky
- jarní cibulka - volitelně perila
- máta
- thajská bazalka
- česnekové stvoly ve sladkokyselém nálevu
Na suché pánvi necháš rozvonět koření, podélně rozkrojený zázvor (druhou stranou nože trošku pobouchej dužinu, pustí víc chutě, rozkrojenou cibuli na půlky. Vše opeč fakt fest (neboj se do černa), na koření bacha, ať nezhořkne. Všechno pak přesyp do hrnce s kostma a zalej studenou vodou. Doveď k varu, ztlum plamen "na jedničku" (tzn. na co nejmíň), ať sem tam vyleze z vývaru jen jedna bublinka. Přidej rybí omáčku a palmový cukr. Takhle necháš vařit 8-12 hodin. Poté vývar pečlivě ochutnej, a ještě pečlivěji přeceď. Maso z kostí ober. Nudle Pho (rýžové ploché 3 mm) cca půl hoďky před podáváním namoč do horké vody (nevař!!). Do misky dej nudle, na nudle uvařené maso, na co nejtenčí plátky nakrájené syrové maso (neboj, horký vývar ho uvaří přímo v misce), nebo plátky carpaccia. Dál mungo klíčky, koriandr, bylinky a červenou cibuli (když si ji pár minut před servírováním dáš do ledové vody, nebude tak štípat). Navrch hojně česnekový výhonky a tuhle celou parádu zaleješ co nejvřelejším vývarem. Doporučuji podávat se sriracha omáčkou, chilli papričkou a nakládaným česnekem:).
Recept od Michala Chlubny