Marináda na maso a koření na sýr

Autor: Markéta Musilová

Marinování masa je skvělá příprava na grilování, na tom se asi shodnou všichni jeho příznivci. Díky němu je maso báječně ochucené a navíc křehčí, ať už marinujete jakýkoliv druh masa. Důležité je nechat v marinádě maso ležet alespoň pár hodin, ideálně přes noc, anebo aspoň od rána, když se chystáte ke grilu večer. To platí hlavně pro vepřové a kuřecí, na hovězí nebo jehněčí počítejte klidně i dva dny, zatímco rybímu masu postačí hodina. Pochopitelně v lednici a v uzavřené nádobě.

 

Co by měla obsahovat marináda?

Nepotřebujete litry oleje, jako při klasickém nakládání, ale tuk zapomenout nesmíte. Je nositelem chuti a brání osychání. Další složkou, bez které by to nešlo, je něco kyselého. Nemusíte rovnou běžet pro ocet, postačí pár kapek citronové šťávy nebo i jogurt. Kyselost naruší strukturu masa a také zvýrazní ostatní chutě. A pak něco, co je nad zlato - sůl. Její množství záleží na každém, ale když to s ní nebudete přehánět, váš organismus bude radši.

A kde je, hergot, česnek?

Ano, pokud se vám zdá, že jsme se o něm ještě vůbec nezmínili, máte pravdu. To ale neznamená, že ho vynecháme! Použijeme ho v každém receptu, a i když pochopitelně nic nebrání využití čerstvého (od Jirky Knoblocha byste za to měli malé, bezvýznamné plus), uchýlíme se tentokrát k sušenému česneku anebo česnekové pastě. Protože v létě není čas ztrácet čas nějakým loupáním, to raději zůstaňte déle u vody!

Marináda “Co dům dal”

Jestli jste nestihli nakoupit, zkuste pohledat doma pár základních věcí a můžete vykouzlit obyčejně neobyčejnou marinádu. Ve stejném poměru - dejme tomu jedné polévkové lžíce - smíchejte olej, sojovou omáčku, worchester, kečup a hořčici. Přidejte pár kapek citronové šťávy (nebo i toho octa). Na závěr dobře vmíchejte lžíci sušeného česneku, nebo lžičku česnekové pasty. Podle toho osolte a opepřete. Množství libovolně navyšte podle množství masa.

 

Bylinková s česnekem

Velmi snadno obměnitelná marináda, podle toho, na jaké bylinky máte zrovna chuť. Deci olivového oleje smíchejte s půl deci vinného octa, přidejte lžičku sušeného česneku a lžičku soli (nebo lžíci pasty, a je to), a po půl lžičce sušených (nebo lžičce čerstvých) bylinek: bazalka, oregano, saturejka, tymián, rozmarýn, petržel, kopr, estragon, šalvěj… Doporučujeme však vybrat vždy 3 -4 druhy a vytvořit si tak vlastní originální recept. Bylinky v oleji a octě je vhodné ještě rozmixovat, aby se plně uvolnila jejich chuť a vůně.

 

Jogurtová marináda na kuřecí maso

Jak již bylo zmíněno, funkci kyselého prostředí zastane také bílý neochucený jogurt. Můžete ho také zaměnit za zakysanou smetanu nebo acidofilní mléko. Rozmíchejte v něm česnek a majoránku, a do směsi přes noc naložte nakrájená kuřecí prsa. Před úpravou je můžete buď omýt, nebo zabalit do alobalu a grilovat jako obvykle.

Nejen masem živ je člověk

A jelikož grilování sýrů je stále populárnější, a to nejen mezi vegetariány, následuje recept na domácí grilovací koření na sýry. Využijete ho jak na hermelín, tak na sýry typu halloumi nebo i náš starý známý paneer. Sýr jím zlehka posypte po obou stranách, zabalte do alobalu a šup s ním na gril!

 

Domácí česnekové grilovací koření na sýry

6 lžiček soli

1 lžička sušeného česneku

1 lžička sladké červené papriky

1 lžička sušené cibule

 

Podle chuti můžete přidat také chilli, kurkumu, koriandr nebo sušenou petrželku. Nezapomeňte ale také dodat více soli, aby poměr sůl: koření byl stále zhruba 2:1. Nakonec vše ještě společně promixujte do sourodé směsi.

 

Přejeme vám dobrou chuť a vydařenou grilovací sezónu!