Kuřecí kostky se žampiony a špenátem
Pokud nemáme čerstvý česnek, lze použít česnekovou pastu, která se dá rovnou na opečené kostky masa, na dochucení lze použít lžička granulovaného, čímž se chuť výrazně prohloubí a jídlo krásně voní i chutná. I pár plátků česnekových chipsů můžeme přidat na kuřecí kostky, promíchat se solí a pepřem, špetkou (mezi prsty) jedlé sody (maso je pak křehčí) a pak šup na půl hodiny do lednice.
Suroviny:
2 kuřecí prsní řízky na kostky
1 středně velká šalotky (nadrobno nakrájená)
½ l zeleninového nebo kuřecího vývaru
5 – 6 žampionů na plátky
½ sáčku listového špenátu
3 stroužky čerstvého česneku
1 lžička granulovaného česneku
0,5 dcl smetany na vaření
Olivový olej na smažení
Sůl a pepř
Postup:
Na lžíci olivového oleje opečeme osolené a opepřené kuřecí kostky. Po opečení přidáme čerstvý česnek a na plátky nakrájené žampiony. Po zasmažení a lehkém změknutí žampionů přidáme lžičku granulovaného česneku a povolený listový špenát (nikoliv špenátovou dřeň/kaši).
Zhruba 3 minuty mícháme a opékáme a pak zalijeme kuřecím vývarem. Dusíme zhruba 25 minut na mírném ohni a těsně před odstavením vlijeme smetanu.
Omáčku můžete samozřejmě zahustit, ve smetaně rozmícháme lžíci hladké mouky (důkladně) a vlijeme do vroucí omáčky. Já tentokrát nechala bez mouky, aby bylo méně kalorické.
Dochutíme solí, pepřem. Dobrou chuť!