Krůtí roláda s medvědím česnekem

Počátkem května se sezona medvědího česneku chýlí ke konci, vychutnejte si ho proto ve všech možných podobách! 

Příprava

  1. Troubu předehřejte na 190°C. Maso položte na pracovní plochu kratší stranou k sobě. Ostrým velkým nožem veďte ve 2/3 výšky vodorovný řez zprava doleva, nedokrojte, ale udělejte jakousi zatáčku a pokračujte v 1/3 výšky zleva doprava, opět nedokrojte – maso by se teď mělo dát rozevřít jako leporelo. Rozklepejte na plát silný 5mm, osolte ho a opepřete, potřete hořčicí utřenou s máslem a posypte oběma bylinkami. Po delší straně zarolujte a pevně svažte kuchyňským provázkem.
  2. V kastrolu s víkem, vhodným do trouby, opečte na oleji maso ze všech stran dozlatova. Vyjměte na talíř, vsypte cibuli a česnek a opékejte na mírném ohni 10 minut doměkka. Vlijte víno a vývar, vložte zpátky maso a přiklopte. Pečte v troubě cca 1,5 hodiny, aby maso změklo, pak jej vyjměte na talíř, zakryjte alobalem a nechte odpočívat asi 15 minut. Výpek zjemněte máslem a udržujte teplý, popřípadě nařeďte horkou vodou. Roládu zbavte provázku, nakrájejte na kolečka a posypte bylinkami.

Suroviny

  • krůtí prsa 800 g
  • sůl
  • pepř (čerstvě mletý)
  • hořčice dijonská 2 PL
  • máslo 80 změklé + na zjemnění
  • petrželka ½ svazek malý, lístky nadrobno
  • medvědí česnek (čerstvý) 1 svazek nasekaný
  • rostlinný olej 1 PL
  • cibule 2 ks na tenká kolečka
  • česnek 4 stroužky na tenké plátky
  • víno bílé 250 ml
  • vývar kuřecí 250 ml
  • bylinky (podle chuti, k podávání)

Zdroj: https://www.apetitonline.cz/recept/kruti-rolada-s-medvedim-cesnekem