Flapjacky s čokoládou a černočesnekovou polevou

Příprava: 10 min ∙ Vaření: 45 min ∙ 8 porcí

Ingredience:

  • 250 g ovesných vloček 150 g másla
  • 75 g hnědého nerafinovaného cukru
  • 3 PL medu
  • 180 g tmavé (75% a víc) čokolády, nasekané
  • 100 ml smetany na šlehání
  • 7 stroužků českého černého česneku
  • 200 g kešu, pekanů nebo vlašských ořechů, nasekaných

Postup:
Předehřejte troubu na 180°C.

Na pánvi na slabém plameni rozehřejte máslo s cukrem a medem. Přisypte ovesné vločky a důkladně je ve sladké směsi rozmíchejte. Rozprostřete rovnoměrně hmotu na pečící papír (ideální tloušťka 1-1,5 cm) a pečte 25-30 minut do zhnědnutí.

Mezitím propasírujte černý česnek, přidejte smetanu na šlehání a slabě zahřejte v menším hrnci. Po důkladném rozpuštění pasty z černého česneku přidejte tmavou čokoládu a nechejte opět důkladně rozpustit. Celou směs průběžně míchejte.

Po upečení dejte na další pečící papír nasekané ořechy a pražte je po dobu 5 minut.
Černočesnekovou polevou polijte upečený flapjack (pro důkladné rozetření použijte silikonovou stěrku), následně posypte upraženými ořechy, nechte vše kompletně zchladnout a nakrájejte ostrým nožem na odpovídající velikost.

Zdroj: https://www.cesky-cerny-cesnek.cz/