Mojito se sirupem z černého česneku
Ing. Barbora Hrubcová
Konec roku se nezadržitelně blíží! Je třeba se rozloučit s rokem minulým a přivítat rok přicházející. Jak jinak, než mimořádně s drinkem, který obsahuje ingredienci dlouhověkosti! Mojito připoutá svou barvou, chutí a netradičním složením. Klasika může být větší zábava, než se zdá. Vyzkoušejte si doma udělat klasický drink trochu jinak. Mojito z černého česneku je variace na klasiku inspirovaná receptem z The New Cocktail Hour: The Essential Guide to Hand-Crafted Drinks.
Nejlepší volbou sklenice pro servírování mojita je longdrink. Sklenice vám poskytne dostatek místa na ingredience a led nebo ledovou tříšť (hodíte kostky ledu do mixéru vhodného na led a je hotovo). Budete cítit mimořádnou chuť a ochlazení při každém doušku během svátečního, posledního večera.
Jak na sirup z černého česneku?
Vezměte si menší hrnec či rendlík. Zahřejte v něm zhruba 120 ml vody (polovinu hrnku na čaj). Jakmile se voda začne vařit, přisypte do ní cukr krystal a míchejte do rozpuštění. Tím vznikne základ na sirup. Tento základ nechte mírně vychladnout, ať si neroztavíte mixér. Nalijte do mixéru. Přidejte cca 3 stroužky černého česneku. Mixujte do doby, než se česnek rozmělní. Celou směs přelijte přes sítko do výsledné nádoby, ve které chcete sirup uchovávat. Přilijte balzamikový ocet. Chuť by měla být mírně kyselá a zároveň i mírně sladká. Měla by mít nádech černého česneku. Síla země, vody i slunce v jednom doušku vás ohromí.
Mohlo by vás zajímat: Znáte recept na dlouhověkost? Pojďte ochutnat český černý česnek
Jak na mojito s černým česnekem?
Vezměte si longdrink sklenici (vysokou, velkou), na dno vysypte trochu ledu. Doporučuji kombinaci ledu a tříště. Drink vydrží delší dobu chladný, chutný a zajímavý pro okolí. Do ledu vmáčkněte či vymáčkněte silnější plátek pomeranče a bazalku. Přidejte sirup z černého česneku a tmavý rum. Vše promíchejte. Přidejte ledovou tříšť a ledkové kostky. Sklenici doplňte sodou. Ozdobte plátkem pomeranče a lístečkem máty.
Na zdraví!
Ingredience na cca 2 sklenice mojita
- 250 ml tmavého rumu
- 1 silnější plátek pomeranče
- 2 větvičky bazalky
- 1 polévková lžíce sirupu z černého česneku
- ledová tříšť, ledové kostky
- soda
- plátek pomeranče a lístek máty na ozdobení
Ingredience na sirup z černého česneku
- 120 ml vody (půl hrnku)
- 120 g cukru krystal (půl hrnku)
- 3 stroužky černého česneku
- 1 – 2 lžíce balzamikového octa
Náš tip: K oslavám konce roku se báječně hodí klasika v podobě česnekové pomazánky. Vyzkoušejte tu naši!