Novinky

Mojito se sirupem z černého česneku

Mojito se sirupem z černého česneku

Ing. Barbora Hrubcová

Konec roku se nezadržitelně blíží! Je třeba se rozloučit s rokem minulým a přivítat rok přicházející. Jak jinak, než mimořádně s drinkem, který obsahuje ingredienci dlouhověkosti! Mojito připoutá svou barvou, chutí a netradičním složením. Klasika může být větší zábava, než se zdá. Vyzkoušejte si doma udělat klasický drink trochu jinak. Mojito z černého česneku je variace na klasiku inspirovaná receptem z The New Cocktail Hour: The Essential Guide to Hand-Crafted Drinks.

Nejlepší volbou sklenice pro servírování mojita je longdrink. Sklenice vám poskytne dostatek místa na ingredience a led nebo ledovou tříšť (hodíte kostky ledu do mixéru vhodného na led a je hotovo). Budete cítit mimořádnou chuť a ochlazení při každém doušku během svátečního, posledního večera.

Jak na sirup z černého česneku?

Vezměte si menší hrnec či rendlík. Zahřejte v něm zhruba 120 ml vody (polovinu hrnku na čaj). Jakmile se voda začne vařit, přisypte do ní cukr krystal a míchejte do rozpuštění. Tím vznikne základ na sirup. Tento základ nechte mírně vychladnout, ať si neroztavíte mixér. Nalijte do mixéru. Přidejte cca 3 stroužky černého česneku. Mixujte do doby, než se česnek rozmělní. Celou směs přelijte přes sítko do výsledné nádoby, ve které chcete sirup uchovávat. Přilijte balzamikový ocet. Chuť by měla být mírně kyselá a zároveň i mírně sladká. Měla by mít nádech černého česneku. Síla země, vody i slunce v jednom doušku vás ohromí.

Mohlo by vás zajímat: Znáte recept na dlouhověkost? Pojďte ochutnat český černý česnek

česnekový sirup

 

Jak na mojito s černým česnekem?

Vezměte si longdrink sklenici (vysokou, velkou), na dno vysypte trochu ledu. Doporučuji kombinaci ledu a tříště. Drink vydrží delší dobu chladný, chutný a zajímavý pro okolí. Do ledu vmáčkněte či vymáčkněte silnější plátek pomeranče a bazalku. Přidejte sirup z černého česneku a tmavý rum. Vše promíchejte. Přidejte ledovou tříšť a ledkové kostky. Sklenici doplňte sodou. Ozdobte plátkem pomeranče a lístečkem máty.

Na zdraví!

Ingredience na cca 2 sklenice mojita

  • 250 ml tmavého rumu
  • 1 silnější plátek pomeranče
  • 2 větvičky bazalky
  • 1 polévková lžíce sirupu z černého česneku
  • ledová tříšť, ledové kostky
  • soda
  • plátek pomeranče a lístek máty na ozdobení

Ingredience na sirup z černého česneku

  • 120 ml vody (půl hrnku)
  • 120 g cukru krystal (půl hrnku)
  • 3 stroužky černého česneku
  • 1 – 2 lžíce balzamikového octa

 

Náš tip: K oslavám konce roku se báječně hodí klasika  v podobě česnekové pomazánky. Vyzkoušejte tu naši!

Vánoční česneková nadílka aneb dárky s vůní česneku

Vánoční česneková nadílka aneb dárky s vůní česneku

Ing. Barbora Hrubcová

23.11.2024

Vánoce se kvapem blíží! Už víte, co budete nadělovat pod vánoční stromeček? Nechcete být součástí boje o dárky v nákupním centru, ale radost pod stromečkem svým blízkým byste udělali rádi?

Vánoce v klidu a pohodě jsou ten nejlepší dárek pro všechny. Nebojte se pohody, udělejte si česnekové hody. Pojďme se spolu podívat, co nadělit pod stromeček. Vyberete si dárky, které potěší nejen ducha, ale také tělo a zdraví vašich nejbližších. Jedlé dárky mají své kouzlo. Dárky, které zavoní.

Co by mohlo dobrého, chutného a fikaného přistát pod vánoční stromeček od česnekového ráje?

Babiččina česneková nadílka

Babičky mají svá vnoučátka jako stroužky česneku. Čím jí udělat radost pod stromečkem na Vánoce? Trio dárečků, co do sebe zapadne. To je správná volba.

  1. Zaručená klasika s vůní česnekového překvapení. Mojí babičce by udělal radost samotný česnek. Oloupala stroužek a chroupala ho jako oříšky. I když vaše babička není takový gurmán, zajisté ji potěší několik hlaviček česneku odrůdy Bjetin a Slavin. Je to vyvážená kombinace ostré a jemné chuti. Hodí se do všech česnekových receptů.
  2. Dárek udělá radost dvounásobnou, pokud si ho užíváme, co nejdéle. Chceme, aby česnekové palice babičce dlouho vydržely. Jako další vánoční překvapení se přímo nabízí keramická dóza na česnek. Krásná věc, ve které vydrží několik česnekových palic ve špičkové formě dlouhé týdny. Má v sobě otvory, díky kterým česnek může dýchat. Je to fešanda s vymazlenou pokličkou. Poklička má uvnitř ukryté strouhátko na česnek. Babička bude mít po ruce i strouhátko a nemusí hledat nic dalšího.
  3. Babičce by určitě udělalo radost, aby měla ve svých zásobách česnek i na pozdější dobu. V tom vám může pomoci dárek od Moravia Garlic a to česneková pasta s nízkým obsahem soli. Pasta se vyrábí z českého česneku. Je báječným adeptem jako náhrada za česnek čerstvý. Babička ho využije v kuchyni od polévky, přes bramborák až po maso nebo jen tak mlsnout na lžičku. Hlavně zdravíčko a spokojené bříško.

Dědečkova česneková nadílka

Dědeček jako správný muž se rád dobře nají a u toho hlídá své zdraví. Láska prochází žaludkem, a proto pod vánočním stromkem by měl najít česnekovou kombinaci lásky a zdraví v jednom.

  1. Česnekový sirup přinese zaručenou radost. Dědeček může užívat na lžičku místo ranního panáčka nebo si zakápnout svůj oblíbený pokrm. Zálivka na salát k masu bude mít po celý rok o stroužek lepší chuť.
  2. A co teprve překvapení v podobě černého česneku? Černý česnek je zdraví prospěšný, lahodný a jeho účinky na dlouhověkost stojí za to zkusit. Ano, je trochu černý. Za to může fermentace. Aby se děda nevyděsil, že dostává jako dárek černé uhlí, zkuste zabalit do vánočního papíru černý česnek v kapslích. Nejen, že jsou účinné, ale dědeček se bude cítit opravdu mimořádně.
  3. Jasná volba pro pokrokového i tradičního dědečka je cokoli z medvědího česneku. Chuťově je jemný, voňavý a není tolik štiplavý. Medvědí česnek v sobě ukrývá celou řadu cenných vitamínů. Nevíte, co zvolit z velkého množství nabízených produktů? Zkuste sadu 3 koření na pomazánky a dipy (s medvědím česnekem, tzatziki a bylinkové máslo). Sušeného medvědího česneku stačí do jídla přidat menší množství a přesto má sílu medvěda. Chutná skvěle v marinádě, k masu, do bylinkového másla nebo k těstovinám. Zkrátka výborná volba k vyřádění se v kuchyni a na talíři.

Maminčina česneková nadílka

Maminka by měla pod stromečkem najít něco opravdu od srdce, z lásky, pro potěšení duše i dobré chuti. Je to přeci máma. I na tak složitou disciplínu má česnekový ráj řešení.

  1. Lupínky lásky jsou sušené, křupavé a voňavé plátky česneku. Nezklamou v žádném pokrmu a dají se chroupat jen tak. Zkrátka si dobře a zdravě zamlsat. Pokud nechcete dávat jen tak pytlík, mám pro vás řešení a to trojkombinaci, výhodné balení ve složení česnekový olej, lupínky lásky a kapky medvědí + setý česnek nebo česnekový sirup, česnekový olej a lupínky lásky. Kapky medvědí jsou skvělou volbou pro podporu imunity během celého roku, zlepšují činnost srdce a cév, regulují hladinu cholesterolu.
  2. Česnekový olej si zaslouží být i samostatným dárkem. Je to KPZ každé teplé i studené kuchyně. Pohotovostní placatka dámy mířící k nebesky dobrému pokrmu. Olej je vyrobený ze 100 % za studena lisovaného řepkového oleje. Dochutí letní salátek stejně dobře jako hutnou bramboračku s česnekem na zahřátí nebo krásně pomazlí naložené maso. Až vaše maminka kápne olej na pánev, a po kuchyni se rozline opojná vůně česneku, bude nadšená.
  3. Někdo má rád tradiční klasiku a jiný zase rád experimentuje. Pokud přesně taková je vaše máma, tak mám pro vás inspiraci. Skvělými pomocníky při nákupní horečce jsou sady produktů. Mají v sobě skryto něco nového a něco tradičního. Česnekový balíček s BIO pestem, BIO octem a tymiánovým sirupem má výborně nakročeno. Medvědí česnek se skrývá v bio pestu a bio octu. Trefa do černého pro zdraví, chuť a celoroční možnost využití jemné a lahodné chuti medvědího česneku z našich luhů a hájů. Dalším nápaditým dárkem je skvělá sada Marinády (česnek, barbecue, gyros). Na masíčko nejen na gril, ale i jako sváteční menu, se skvěle hodí každé mamince.

Tatínkova česneková nadílka

Tatínek je muž a otec v jednom. Má rád něco pikantního nebo je raději v jemných tónech chutí? Stará se o své zdraví pečlivě? To dobré, chutné a zdravé spolu zkusíme vybrat.

  1. Pro tatínka, který rád cítí jemnou štiplavost na jazyku, se nejvíce hodí česnekový olej s chilli. KPZ každé kuchyně. Česnekový olej s chilli je návyková dobrota. Hodí se do teplé i studené kuchyně. Placatka pro správného muže.
  2. Skvělá sada, která k sobě ladí a mlsný tatínkův jazyk potěší je, BIO česneková sůl, BIO sušený česnek, keramické strouhátko na česnek. Naprosto vymazlená záležitost. Česneková sůl je mírně pikantní. Výborně chutná v polévkách, omáčkách, do špaget, ale i na topinku či do salátu. V zimě krásně zahřeje. Česnekový granulát je brán jako nezbytná součást tisíců jídel celého světa. K čemu využije táta strouhátko na česnek? To je vychytávka pro muže i ženy. Stroužky není třeba loupat, bodlinky se na krásném keramickém strouhátku postarají o všechnu práci. Hroty se neztupí a zachovají všechny vitamíny obsažené v česneku. Konec ucpaným lisům na česnek a složitému mytí.
  3. Tatínek má rád šmrnc, skvělou chuť a pečuje o své zdraví? Nejlepší dárek pod stromeček je nakládaná zelenina. Je ihned po ruce, má skvělou chuť a obohatí tátovo zdraví, ať chce nebo ne. Sladkoslaný česnek s chilli má všechny předpoklady pro váš náročný dárek. Stačí otevřít sklenici a dát si jen tak k televizi na mls. Nebo můžete nakládanou zeleninu přidat do omáček, k pečenému masu nebo do salátu. Nápadům se meze nekladou.

Věřím, že jsem vás inspirovala a zároveň trochu odebrala tíhu z vašich beder při vybírání dárků pod stromeček. Vánoce jsou svátky klidu, míru, pohody a lásky. Dejte si něco s česnekem, ať se v příštím roce ve zdraví sejdeme. Ze srdce vám přejeme krásný adventní čas a bohatého Ježíška.

 

Krůtí mini závitky s konfitovaným česnekem, mozzarellou a sušenými rajčaty

Krůtí mini závitky s konfitovaným česnekem, mozzarellou a sušenými rajčaty

Co si připravit:

  • Krůtí plátky – měla jsem menší , tak proto mini – závitky
  • Pesto z medvědího česneku
  • Kuličky mozarelly
  • Sušená/naložená v oleji – rajčata
  • Konfitovaný česnek
  • Slanina
  • Šalotka
  • Česnek
  • Paprika – trikolora
  • Cherry rajčata
  • Bylinky nebo něco zeleného, použila sem polníček
  • Sůl
  • Pepř

Krůtí plátky osolíme, opepříme a potřeme z jedné strany pestem (já mám svoje z medvědího česneku, ale může být i jiné)

Na potřenou stranu poklademe kousky sušených rajčat, slaniny, mozzarellu, konfitovaný česnek a navrch kousek polníčku.

Zavineme a svážeme jako ptáčky.

Na oleji z konfitovaného česneku opečeme nejdřív závitky. Hezky ze všech stran.

Dáme na stranu.

Pak vsypeme šalotku, česnek, zbytky slaniny, cherry rajčata a papriky. Osmahneme a podlijeme vývarem.

Vložíme zpět maso a dusíme do měkka. Netrvá to dlouho.

Závitky vyndáme a necháme trochu zchladnout (jinak se nám při odstraňování nitě rozpadnou)

Z omáčky odebereme cca jeden hrnek i se zeleninou. Rozmixujeme tyčovým mixérem a přidáme zpět. Tím omáčku zahustíme, zůstanou nám tam celé kousky a nemusíme zahušťovat moukou.

Závitky opatrně rozpůlíme a naaranžujeme k rýži.

Závitky vložíme zpět do hotové omáčky, prohřejeme a podáváme s rýží.

Konfitovaný česnek uvnitř závitků je jemný a dodá masu příjemnou chuť, podpoří tak pesto z medvědího česneku, které není tak chuťově výrazné.

Navíc jsem využila i olej, ve kterém byl konfitovaný česnek. Omáčka krásně voněla.

Recept od Ivana IZi Zítová

Pesto z medvědího česneku

Ve váze s vodou vám čerstvé listy medvědího česneku vydrží 2 až 3 dny, nebo je zabalte do vlhké utěrky a dejte do lednice. Pro uchování je listy nasekat a uložit do mrazáku, případně z nich udělat tohle pesto či tinkturu. Recept na pesto z medvědího česneku je skvělou alternativou klasického bazalkového pesta. Dejte si ho s těstovinami, hodí se ale i steaky či ryby a ozdobit jím můžete také jarní polévku či tousty.

Postup

  1. Listy medvědího česneku omyjte, osušte, dávejte je po dávkách do hluboké nádoby a tyčovým mixérem mixujte s trouchou soli nahrubo.
  2. Přidejte zbylé suroviny a umixujte hladkou pastu. Je-li třeba, přidejte ještě trochu oleje a dochuťte solí a kajenským pepřem.
  3. Povrch zakápněte dalším olejem, aby bylinky neoxidovaly, a skladujte v uzavřené nádobě v chladničce (vydrží maximálně týden). Pro delší uchování pesto zamrazte.

Suroviny

  • medvědí česnek (čerstvý) 100 g
  • sůl mořská (hrubá)
  • kajenský pepř (špetka)
  • 50 kešu oříšky nesolené
  • sýr pecorino 50 strouhaný
  • ořechový olej 150 ml (lze nahradit méně výrazným panenským olivovým, + na zakápnutí)

 

KAM PRO NĚJ
Medvědí česnek koupíte brzy zjara na trzích nebo si ho můžete natrhat v lužních lesích, kde vytváří celé koberce listů. Výtečný je i česnek podivný s užšími listy. Při rozemnutí voní oba po česneku, a tím se liší od jedovaté konvalinky i ocúnu, kterým se vzhledem podobají. 

Zdroj: https://www.apetitonline.cz/recepty/pesto-z-medvediho-cesneku

Pomazánka s černým česnekem

Pomazánka s černým česnekem

Ideální chutný a rychlý recept na pohoštění pro nečekanou i čekanou návštěvu.

  • 100g termizovaného sýru
  • 1 stroužek našeho Českého černého česneku
  • sůl
  • pažitka.

To vše dobře promícháme do krémové podoby. Doporučujeme dávat na slanou sušenku(krekr). Je to opravdu jednoduchá dobrota. 

Zdroj: https://www.cesky-cerny-cesnek.cz/

Carpaccio z červené řepy a jablek se zálivkou z černého česneku a medu

Doba přípravy 30min.

Ingredience:

  • 9 uvařených, ve vakuu zabalených, červených řep
  • 2 sladká, nemoučná jablka, např. odrůda Gala, odjádřená, se slupkou
  • 1 hrnek baby špenátu
  • 4 PL piniových oříšků, opražených
  • 4 PL nadrobeného feta sýra 2 PL čerstvého kopru
  • 1 PL olivového oleje pepř/sůl
  • citronová šťáva
  • Černočesnekovo-medová zálivka:
  • 1–2 PL balsamico octa 1 PL tekutého medu
  • 9 stroužků českého černého česneku, propasírovaného


Postup:
Připravte si zálivku důkladným smícháním všech surovin. Ostrým nožem nakrájejte 2 mm tenké srpečky jablek. Pokud vám příprava bude trvat delší dobu nebo si chcete jablka připravit s předstihem, dejte je po nakrájení do studené vody s trochou citronové šťávy. Uvařenou řepu nakrájejte ostrým nožem na 2 mm tenké plátky.

Na servírovací talíř postupně prokládejte řepu, jablka a baby špenát. Představivosti se meze nekladou.

Celý výtvor posypte nadrobenou fetou, opraženými piniovými oříšky, nasekaným koprem, zakápněte olivovým olejem, osolte, opepřete a na závěr zalijte černočesnekovo-medovou zálivkou.

Zdroj: https://www.cesky-cerny-cesnek.cz/