Jaký máte rádi česnek? Medvědí, černý anebo kuchyňskou klasiku?

Jaký máte rádi česnek? Oslovuje vás klasika nebo rádi experimentujete? Česnek je palice mnoha tváří, jemnosti, ostrosti a výjimečné chuti. Ať hovoříme o česneku bílém, kuchyňském (Allium sativum), medvědím nebo černém, máme záruku benefitů pro lidské zdraví a spokojené bříško.
Česneková pozitiva
Česnek, ten či onen, každý z nich obsahuje mnoho prospěšných látek, vitamínů, minerálů, stopových prvků a antioxidantů. Říká se mu také všelék. V lidovém léčitelství je vyhledávaným pomocníkem při problémech se srdcem, cholesterolem, tlakem, zažíváním, imunitou, ztrátou energie, sníženou vitalitou nebo pro zvýšení celkové obranyschopnosti organismu. Česnek (kromě černého) obsahuje sloučeniny síry (alicin, ale také alliin či allylcystein), které dokáží obstát v boji proti bakteriím, virům, plísním a nechtěným střevním obyvatelům. Stopový prvek germanium posouvá důležitost česneku mezi tzv. superpotraviny. Výzkumy tvrdí, že před jeho vlivem se třesou civilizační choroby jako svlečený česnekový stroužek. Veškeré výhody jsou podpořeny tisíciletou tradicí. Nezbývá, než je vyzkoušet. Ať už vás osloví samotný česnek, který se v kuchyni hodí do všech možných pokrmů nebo tabletky, protože se bojíte zápachu silného jako skála, jděte do toho.
Jak na vlastní česnek?
Česnek si můžete vypěstovat vlastní. Sázet je dobré na podzim (ozimý česnek, obvykle paličák) nebo na jaře (jarní sadba česneku, nepaličák). Hodit ho do hlíny, není zase taková věda. Musíte si pohlídat teplotu půdy, rozdělit česnekové palice na stroužky, stroužky zasadit správným směrem do země (jinak se vám ten stroužek strhne, jak se bude snažit otočit, aby mohl růst). Půdy má rád lehčí, opatrně na předplodinu, aby před ním nerostl příbuzný (cibule, pórek). To je pochopitelné, to nikdo nechce. Není úplně rád za rajčata a někdo nehoví bramborám. Sázejte do hloubky cca 10 cm, zhruba 25-30 cm od sebe. Pro detailnější informace jukněte na článek „Jarní sázení česneku“. Víte, že ho můžete pěstovat i na balkóně?
Zasadit česnek je jedna věc, další je dobře se o něj starat během sezóny a nakonec včas sklidit. Pro detailnější rady a návody si nezapomeňte přečíst článek „Jak pěstovat česnek“. Obecně platí, že pokud začne česneku žloutnout nať, je třeba ho vyndat. Po vykopání česneku ho musíte dobře usušit na větraném, stinném místě a pak ho dobře uskladnit. Skladování je nedílnou součástí úspěchu a zajištění kvalitního zdroje chutného česneku na celý rok. Česnek vám poděkuje za suché, chladné místo, kde proudí vzduch. Můžete ho schovat do vhodné nádoby, jakou je keramická dóza na česnek. Pokud se necítíte být zahradním skřítkem, dejte nohy nahoru a počkejte, až vám zásoby doplní česnekový ráj.
Česnek kuchyňský
Česnek kuchyňský, to je ten bílý, který všichni známe. Tento fešák má výraznou, štiplavou chuť a nezaměnitelné aroma, zkrátka vás vystřelí od stolu.
Výhody českého česneku, kuchyňského bělouše:
- vitamíny A, B a C, selen, vápník a jód
- účinné antiseptikum a antibiotikum
- snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi, prospívá srdci a cévám, omezí kornatění tepen (o tom všichni sní, vy můžete mít)
- pomáhá s nadýmáním, ničí parazity ve střevech (přemíra česneku nadýmání způsobí, opatrně na množství)
- bojuje proti virům a bakteriím
- proti plísním (česneková mast)
- obecně podporuje imunitu
Kde chutná kuchyňský česnek nejlépe?
Český kuchyňský česnek nesmí chybět v jídle, kde je maso, zelenina, těstoviny (snadno ochutíte česnekovým olejem). Zkuste například recept na Špagety s česnekem a zeleninou. Přidejte si česnek do polévky, dipu, dresinku, marinády, omáčky, zálivky. Jednoduše využijte čerstvý, sušený česnek, česnekový olej, česnekovou pastu a mnoho dalšího.
Medvědí česnek
Medvědí česnek chutná nejen medvědům. Je to zelený zázrak České přírody s výraznou chutí. K jídlu se využívají listy i květy. Protože tento česnek roste jen zjara, tak se z něj tvoří různá pesta, suší se, maceruje, zkrátka zachovává pro mlsné jazýčky i mimo sezónu. Pokud se chcete vydat na lov medvědího česneku, nejprve se inspirujte v článku „Vydejte se s námi na medvědí česnek“. Ať nezabloudíte.
Výhody medvědího česneku, zelené jarní laskominy hnědých medvědů:
- pomáhá proti virům a bakteriím, plísním
- zdoláte s ním hravě chřipku a nachlazení (přírodní antibiotikum)
- má pozitivní vliv na trávení
- snižuje tlak a blahodárně účinkuje na tepny
- má detoxikační schopnosti
Kde chutná medvědí česnek nejlépe?
Medvědí česnek ocení dobrá polévka, pečené maso, vařené maso, těstoviny, v pomazánce se neztratí, marinády doladí, pesto je nestárnoucí klasika, sušený je vhodný i do směsí koření nebo jen tak na chleba.
Černý česnek
Černý česnek má specifickou, jemnou, nasládlou chuť, která připomíná karamel, rozinky, melasu, skořici, pečené švestky nebo tamarind. Díky fermentaci u něj nenajdete tradiční česnekové aroma a štiplavost. Po kvašení je měkký, takže ho pohodlně rozmažete, na co chcete.
Výhody černého česneku, fermentované superpotraviny:
- zajistí vám dlouhověkost
- posílí imunitu
- podpoří srdce a cévy
- pomůže při pocitu těžkých nohou
- nedráždí zažívací ústrojí, mohou mne jíst i lidé citlivý na klasický česnek
- nemá pověstný česnekový odér
Černý česnek se hodí do receptů na slaná a sladká jídla. Ideálním parťákem je k masu, zelenině, k těstovinám, do polévek, do rizota. Hodí se na různé dipy, dresinky, marinády, omáčky, zálivky. V Asii ho přidávají do energetických nápojů a zmrzliny. Zkuste okouzlit své drahé polovičky Čokoládovými lanýži s černým česnekem.
Kolik sníst denně česneku?
Kolik byste ho asi měli sníst? Pro jedince milující matematiku je to zhruba 5 g čerstvého česneku. Pro snílky radíme jeden stroužek česneku na den. Ne každý je takový hrdina, který zobne stroužek před odchodem z práce. Pro ostatní zdraví chtiví jsou zde tablety, které se dávkují dle informace v příbalovém letáku. Můžete zkusit tinkturu třeba z medvědího česneku nebo česnekový olej rozmíchaný v nápoji. Alternativ je velké množství, stačí si vybrat.
Jaký česnek vás oslovil nejvíce? Vyzkoušejte je všechny! Cokoli budete potřebovat ze světa česneku, najdete v česnekovém ráji.