Jak doma sušit česnek?

Autor: Markéta Musilová

Už jsme si úspěšně vypěstovali vlastní česnek, správně ho uskladnili a je připravený na svou misi v kuchyni. Ale co když chceme jít ještě dál, a vyrobit si vlastní sušený česnek? Žádný problém, pojďme na to hned, dokud vás neopouští česnekové nadšení. Potřebovat budete…. česnek. Toť vše.

PROČ SUŠIT ČESNEK?

Hlavním důvodem, proč se vůbec do sušení pustit, je předejít jeho zkáze. Sebelépe uskladněný česnek často podlehne plísni, začne klíčit, anebo je naopak na konci sezóny už příliš vyschlý a scvrklý. Usušením se toho vyvarujeme a správným postupem zachováme v česneku důležité živiny i jeho báječné aroma. Na výběr máme ze tří způsobů, jak dosáhnout kýženého výsledku.

VHODNÉ ZPŮSOBY SUŠENÍ ČESNEKU

Vždy platí při nízké teplotě, a dokud nekřupe a nedrolí se mezi prsty, teprve tehdy se z něj odpařilo dostatečné množství vody. Stále by si měl zachovávat přirozenou chuť. Pokud se vám na něm něco nezdá, raději ho nepoužívejte. Pro vlastní sušení je na výběr z následujících tří způsobů, přičemž každý má své výhody i nevýhody.

 

  • V sušičce: Sušička představuje rychlý a jednoduchý způsob, jak česnek usušit. Během procesu si česnek zachovává svou původní bílou barvu, chuť a částečně i aroma. Můžete ho nakrájet na plátky nebo sušit vcelku. Sušte při nízké teplotě (do 50 °C) po dobu asi šesti hodin.

 

  • V troubě: Pokud se rozhodnete pro sušení v troubě, postačí přibližně 45 minut, opět při maximální teplotě 50 °C. Vyšší teploty nedoporučujeme, protože mohou česneku ubrat na síle a změnit jeho barvu. I tady platí obě možnosti - na plátky nebo vcelku, ale pravidelně ho kontrolujte, aby se nepřichytával k plechu.

 

  • Při pokojové teplotě: Tato metoda zabere nejdelší dobu, přibližně týden. Je to jednoznačně nejlevnější a také ekologický způsob, ale vyžaduje trpělivost. Nevýhodou může být potřeba velké plochy, na kterou umístíte plechy, pečicí papíry nebo fólie, na nichž se česnek suší, ale to se dá elegantně vyřešit pomocí sušících sítí. Dejte však pozor, aby se během dlouhé doby sušení nevyskytla na česneku plíseň nebo se do něj nepustil nějaký hmyzí konzument.

 

MÁME USUŠENO, A CO DÁL?

 

Výsledek sušení, ať už ve formě plátků či celých stroužků, můžeme nechat tak, anebo se posunout na žebříčku soběstačnosti ještě výše, a vyrobit si jemný česnekový prášek. Nahradíme jím granulovaný česnek z obchodu, prakticky v jakémkoliv jídle. Pár tipů, kam se hodí nejlépe, najdete v našem receptáři. Dobře prosušený česnek rozmixujete v mixéru nebo nadrtíte v hmoždíři. A je to. Zase vám to nestačí?

Sofistikovanější možností je mixovat nasušený česnek se lžící soli, vzniklou pastu rozetřít na plech či pečící papír a znovu sušit. V troubě za pár minut, na slunci za pár dní. Teprve až když je i pasta naprosto suchá, opět rozmixujeme a již uskladníme. U obou vám přijde vhod přidat do tmavé sklenice, ve které byste měli svůj výtvor uchovávat, i pár zrnek rýže. Prášek totiž rád vlhne, a rýže absorbuje vodu místo něj.

Dobře usušený česnek vydrží i několik let. V kuchyni ho využijete každou chvíli, a přitom vás bude hřát dobrý pocit z vlastnoručně vyrobené přísady. Jestli ale náhodou nepatříte k těm šťastlivcům, co si ho sami vypěstovali, nebo se letos neurodilo, nebo se vám prostě jen nechce se sušením zabývat, Jirka Knobloch vám vždy nabízí pomocnou ruku v podobě našich sušených česnekových specialit. Stačí naťukat do strejdy googla: "česnekový ráj" a máte vše pohodlně na jednom místě!